Incassokosten vermelden op aanmaningen en facturen

Wanneer u wel eens een openstaande post doorzet naar een incassobureau is het belangrijk om even verder te lezen! U bent namelijk verplicht om deze incassokosten te vermelden op de aanmaning die u verstuurt.

 

Incassokosten dation instellen op uw facturen

 

Een incassobureau rekent extra kosten voor het incasseren van de openstaande post. Deze extra kosten hebben een wettelijk minimum en maximumtarief die door ieder incassobureau gehanteerd moeten worden. Deze extra kosten kan uw leerling aanvechten, als hij nooit door u op de hoogte is gebracht van deze extra kosten. U trekt dan aan het kortste eind en draait op voor de incassokosten.

 

Om dit te voorkomen dient u op uw facturen, minimaal bij de aanmaning die u verstuurt, kenbaar te maken welke incassokosten uw leerling riskeert als hij niet tijdig de aanmaning voldoet. De hoogte van de kosten kunt u instellen in het Beheer van uw Dashboard onder Factuurinstellingen. Het keyword [INCASSOKOSTEN] toont vervolgens op uw factuursjablonen (en eventueel factuur e-mailsjabloon) het correcte bedrag dat hij riskeert, gebaseerd op de tarieven die door u zijn ingesteld.

 

Opbouw incassokosten

Bedrag van de openstaande rekening Maximale incassokosten
Over de eerste € 2.500 15%
Over de volgende € 2.500 10%
Over de volgende € 5.000 5%
Over de volgende € 190.000 1%
Boven € 200.000 0,5%

 

Er geldt een minimumbedrag van € 40 voor incassokosten, ongeacht de hoogte van de openstaande rekening. Ook als de openstaande rekening slechts € 75,- bedraagt, zijn de minimum incassokosten € 40,-.

 

Wat moet ik nu doen?

  1. 1. Check bij uw incassobureau wat de minimumtarieven en percentages zijn die zij hanteren.
  2. 2. Vul dit correct in in uw Dashboard onder Beheer – Factuurinstellingen.
  3. 3. Voeg het keyword [INCASSOKOSTEN] toe op uw e-mailsjablonen en PDF/RTF e-mailsjablonen

 

Bron en uitgebreide documentatie: Rijksoverheid