< Terug naar blogoverzicht

Een aantal weken terug kregen wij een belletje uit België. Het kersverse bedrijf  EQ Mobi vroeg of wij hun konden ondersteunen met hun nieuwste project My Generation Drive. In dit project hebben vijf Oost-Vlaamse rijscholen besloten om aan hun morele plicht te voldoen om samen het terugkommoment aan te bieden.

Het terugkommoment

Het terugkommoment duurt vier uren en bestaat uit een kennismaking, praktijkoefeningen en een groepsgesprek. Er wordt ingespeeld op situaties die bij jonge bestuurders het vaakst leiden tot (dodelijke) ongevallen. “De bedoeling is dat een beginnend bestuurder zich bewuster wordt van zijn rijgedrag”, legt Claude Schallon van My Generation Drive uit.

Tijdens de praktijkoefeningen leren beginnend bestuurders beter omgaan met gevaarlijke situaties als:
– afleiding met onder andere een smartphone.
– het effect van verboden middelen op de verkeersveiligheid (onder andere met een alcoholbril).
– de invloed van snelheid op het maken van een noodstop.
– uitwijkmanoeuvres op de slipbaan.

Nadien volgt een groepsgesprek waarbij ze reflecteren over de praktijkbeleving. “Ze denken na over vragen zoals ‘Hoe gaan ze veilige mobiliteitskeuzes maken?’ en ‘Wat hebben ze ervaren tijdens hun eerste maanden na het behalen van het rijbewijs?’

Het terugkommoment is sinds 1 januari 2019 in België verplicht voor alle beginnend bestuurders; zes tot negen maanden na het behalen van het rijbewijs dient de beginnend bestuurder het terugkommoment gevolgd te hebben.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Dronken rijden simulatie

Online inschrijven en afrekenen met Dation

Dation heeft een nieuwe en innovatieve online verwerkingsmethode ontwikkeld om de volledige inschrijving via de website van de rijschool te verwerken. De data op de website en Dation zijn hierin altijd live met elkaar verbonden.


1. Alle cursusdata die in Dation zijn gepland worden live op de website getoond, inclusief de juiste capaciteit en locaties.
2. De leerling kiest zijn gewenste cursusdatum en schrijft zich in.
3. Vervolgens betaalt hij direct online het cursusbedrag via iDEAL, paypal of creditcard.
4. Een bevestiging krijgt de leerling in de e-mail en per SMS.
5. De inschrijving is volledig geautomatiseerd verwerkt in Dation; de leerling is toegevoegd, gepland op de cursus en de factuur en betaling zijn verwerkt in de administratie.

Om de implementatie voor de rijschool eenvoudig te houden heeft Dation een plugin voor WordPress geschreven die op de website geïnstalleerd kan worden. De rijschool voert hier zijn toegangscodes voor Dation aan toe, koppelt zijn Mollie account voor de online betalingen en de koppeling is live!

Cindy Verdonckt van EQ Mobi: “Doordat onze website en Dation zo goed op elkaar aansluiten bespaart het mij ruim 3 minuten per leerling om de inschrijving te verwerken; van drieënhalve minuut verwerking naar enkele seconden controleren”.

My Generation Drive

Vijf kapiteins op één schip, het werkt voor de Belgische compagnons van EQ Mobi. Zo zegt Bert de Meyer van EQ Mobi op hun openingsreceptie: “Met z’n vijven maken wij ons sterk voor het opbouwen van een community voor veilige verplaatsingen en educatie rond innovatie in mobiliteit.” 

De rijscholen die zich verenigd hebben in EQ Mobi zijn:

Rijschool Traffix
Rijschool Vlaamse Ardennen
Rijschool Donkmeer
Rijschool Merelbeke
Rijschool Drongen Drives