< Terug naar blogoverzicht

Vanaf 1 januari 2019 wordt het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Dit nieuwe btw-tarief heeft gevolgen voor je administratie, prijzen van goederen en diensten en je facturatie. De kans is groot dat deze wijziging ook impact heeft op jouw rijschool; zo zitten bijvoorbeeld theorieboeken en lunch op dit moment op 6%. Als je deze producten actief verkoopt, dan zul je deze moeten in de administratie moeten wijzigen. Ook benieuwd welke gevolgen dit heeft voor jouw rijschool en of er na 1 januari 2019 nog tegen het oude lage tarief mag worden gefactureerd? Lees dan verder.

Wat moet je regelen?

Zorg er voor dat je vóór 1 januari 2019 het lage btw-tarief aanpast bij je producten, zodat over prestaties die onder het lage btw-tarief vallen na 1 januari 2019 9% btw wordt afgedragen in plaats van 6%. In 2019 mag je dus geen facturen meer maken waarop 6% berekend wordt voor het lage btw-tarief.

Betalingen in 2018 tegen 6% btw

Lever je producten als (theorie)boeken of lunches in 2019, maar heeft de leerling al in 2018 betaald? Dan geldt hier het (oude) btw-tarief van 6% voor.

Belangrijk: maak je in 2018 offertes voor producten die je in 2019 gaat leveren en betaald krijgt, dan moet je nu al een btw-tarief van 9% rekenen.

Bepaal of je de prijzen gaat verhogen

Leerlingen betalen een prijs inclusief btw. Bepaal dus voor jezelf of je de verhoging van de btw doorberekent in jouw verkooptarieven. In pakketten wordt het lage tarief nauwelijks gebruikt, maar bij losse producten als (theorie)boeken of lunches wel. Je zou dus kunnen overwegen deze producten in prijs te verhogen.

Simpel en snel in Dation Dashboard

Regel de btw-wijziging simpel en snel in Dation Dashboard en voorkom achteraf hoge kosten bij je boekhouder. Ga naar de kennisbank, volg ons stappenplan en regel zelf alle zaken rondom de tariefsverhoging in Dation Dashboard.

Kom je er niet uit met het stappenplan? Neem dan contact op met support. Daarnaast raden wij je ook aan om bij onduidelijkheden op voorhand je boekhouder te vragen om opheldering.