< Terug naar blogoverzicht

In het een na laatste deel van de Eindejaars Checklist gaan we voor de beste start in 2019! Een goed begin is en blijft het halve werk. Ontvang de laatste centen van dit jaar, crediteer facturen van wanbetalers dit jaar nog, krijg inzicht in je openstaande saldi en tegoeden en begin je 2019 met een schone lei!

Tip 1: Stuur de laatste herinneringen en aanmaningen

Als je achteraf factureert dan kan het voorkomen dat het (te) lang duurt voordat een factuur betaald wordt. Om de laatste centen van 2018 te ontvangen is het belangrijk dat je weet van welke leerlingen welk bedrag nog open staat. Plan dus zo snel mogelijk een uur vrij in je agenda om de leerlingen met (verlopen) herinneringen of aanmaningen te bellen, mailen en/of te Whatsappen, zodat je 2019 begint met zo min mogelijk achterstallige omzet uit 2018.

Maak een overzicht van de openstaande herinneringen en aanmaningen aan de hand van onze kennisbank.

Overzicht verlopen facturen

Tip 2: Alle pogingen tevergeefs? Crediteer de factuur dit jaar nog

Het kan voorkomen dat een factuur al negen maanden open staat en de kans dat je deze nog betaald krijgt miniem is. Het is dan slimmer om deze factuur dit jaar nog af te boeken (te crediteren). Dit heeft twee voordelen: De BTW die je op de originele factuur hebt afgedragen, vraag je weer terug op de creditfactuur. Door de creditfactuur nog in boekjaar 2018 te maken, hoef je niet op de uitbetaling te wachten tot eind kwartaal 1 van 2019. Bovendien krijg je in je jaarcijfers een realistischer beeld van de winst doordat er geen onterechte omzet in 2018 voorkomt.

Lees het kennisbankartikel en kom meer te weten over crediteren in Dation Dashboard.

Factuurregel crediteren

Tip 3: Maak in Dation een overzicht van je openstaande saldi en tegoeden

Als je vaak vooraf pakketten factureert, dan is het is goed om je er bewust van te zijn dat je het geld al binnen hebt, maar de dienst nog moet verlenen (rijlessen en/of examens). In Dation Dashboard kun je een overzicht maken met alle openstaande saldi en tegoeden, zodat je inzichtelijk hebt bij welke leerlingen dit het geval is. Vaak vindt je boekhouder het erg handig om te weten wat je nog moet verlenen aan jouw leerlingen; dit is vaak een onderdeel van de jaarcijfers (en ook voor jezelf fijn om je bewust te zijn wat je nog moet verlenen aan leerlingen).

Maak een overzicht van de tegoeden en diensten die je nog moet verlenen aan je leerlingen aan de hand van dit kennisbankartikel.

Overzicht tegoeden en diensten

Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van de blog? Neem dan contact op met Dation support.