< Terug naar blogoverzicht

LEESTIJD CA. 5 MINUTEN

Worstel jij ook met de vraag of je jouw lesprijs moet verhogen? En of je dit wel zomaar kan doen zonder klanten te verliezen? Als je kijkt naar de kosten per lesuur en de marge die je overhoudt, dan is een lesprijs van 50 euro helemaal niet duur. Toch durven veel rijscholen niet hun lesprijs te verhogen, omdat ze bang zijn klanten te verliezen aan goedkopere collega’s. Daarom hebben wij zeven alternatieven voor je bedacht hoe je meer omzet per leerling kunt realiseren, maar niet je lesprijs per uur hoeft te verhogen!

1. Drie manieren om je pakketten meer waard te maken

De meest eenvoudige manier om je omzet per leerling te verhogen is door jouw lespakketten meer waard te maken. Hier kun je, afhankelijk van wat voor jou rendabel is, de volgende onderdelen aanbieden:

– Tussentijdse Toets

Het is geen geheim dat rijscholen in verhouding meer per uur verdienen aan de dienstverlening op een toets/examen dan op een gewoon lesuur, dus creëer meer van deze momenten in de opleiding.

De TTT draagt bij aan een hoger slagingspercentage en bovendien aan een hogere omzet en winst. Beredeneerd vanuit je omzet is er geen enkele goede reden te bedenken om dit niet in je lespakketten op te nemen!

Een korte berekening:
€225,- (verkoopprijs) – €108,- (inkoopprijs) = €117,- omzet voor het verzorgen van circa 90 minuten dienstverlening op de TTT.

– Herexamengarantie

Heb je een slagingspercentage dat (ruim) hoger is dan 50%? Overweeg dan om een herexamengarantie aan te bieden aan je leerlingen. Maak het lespakket bijvoorbeeld €150,- duurder in ruil voor een gratis herexamen als de leerling zakt. Stel jouw slagingspercentage is 75% dan komt hier een interessante berekening uit:

Een korte berekening:
4x verkoop á €150,- per stuk = €600,- extra omzet.
1 van deze 4 leerlingen zakt = €108,- kosten CBR en 2 uur dienstverlening op herexamen á € 117,-

Per saldo ontvang je € 600,- en maak je in ruil hiervoor € 225 euro kosten. Een marge van € 375,- blijft over!

Let op: Is je slagingspercentage onder 50% pas dan op met deze garantie, want dit kan dan duurder uitpakken dan je zou willen.

– Theorie-examens toevoegen

Elke leerling (uitzondering buiten beschouwing) heeft een theorie-examen nodig en door wie kan hij dat nou beter laten regelen dan door zijn rijschool?

Een leerling kan zelf zijn theorie regelen bij het CBR, maar jij kan dit ook voor hem doen in CBR TOP.

Een korte berekening:
De inkoopkosten á € 33,- blijven ook kosten voor jou, maar je kunt hier natuurlijk ‘administratiekosten’ over berekenen voor de afhandeling die jij verzorgt. Zo maak je van een inkoop á € 33,- een verkoopprijs van € 45,- en pak je € 12,- marge per theorie-examen.

Doet een leerling 3x een theorie-examen via jou? Dan heb je 3x € 45,- meer omzet op deze leerling met een winstmarge van 36 euro (3 x 12 euro marge).

Conclusie: stop altijd een theorie-examen als extra aanvulling in je lespakketten!

2. Administratiekosten op termijnfacturen

Bied je jouw leerlingen de mogelijkheid om een pakket/factuur in termijnen te betalen? Je zou hier dan administratiekosten voor kunnen rekenen. Jij bent er immers drukker mee in je administratie én je moet langer wachten tot je het volledige bedrag ontvangen hebt, dus het is helemaal niet zo vreemd om hier een kleine vergoeding in de vorm van administratiekosten over te rekenen.

Een korte berekening:
Bijvoorbeeld: Voor € 15,- extra mag je in termijnen betalen. Elke leerling die hier gebruik van maakt levert jou €15,- extra omzet op.

Administratief valt het extra werk reuze mee met de automatische facturatie in Dation, maar let wel, het duurt dus wel langer totdat je het totale bedrag hebt ontvangen van de leerling.

3. Avond- en weekendtoeslag

In rijschoolland komt het nog niet zoveel voor, maar in andere branches is het inmiddels de standaard. Wil je na 18:00 of in het weekend lessen, dan kost de rijles € 2,50 meer. Zo pak je met 12 uren per week in de avond/zaterdag toch even € 30,- meer omzet per week.

Neemt de leerling een lespakket af, dan gelden de toeslagen niet (hij heeft immers een aantal lestegoed ingekocht via het pakket), dus het wordt extra interessant voor de leerling om een pakket bij je af te nemen!

Met de drie ‘pakket tips’ hierboven heb je net inspiratie opgedaan om je pakketten veel waardevoller te maken en in beide gevallen (les met toeslag of les uit pakket) ga jij er op vooruit!

4. Inschrijfgeld

Boek je een vliegticket, dan betaal je vaak eenmalige toeslagen. Reserveer je een hotel, dan komt er vaak een extra bedrag bij aan eenmalige toeslagen. Je kunt er dus voor kiezen om bij aanvang van een nieuwe leerling altijd op de eerste factuur een bedrag aan inschrijfkosten te factureren.

Tip: Stop dit standaard in je lespakket; het is dan minder een ding voor de leerling en je verkoopt het vrijwel standaard.

De uitleg hierbij is dat leerlingen dit bedrag slechts eenmalig betalen en in ruil hiervoor krijgen ze de gratis RijbewijsApp (ook voor de ouders!), online inzage in de opleiding en wordt hij per e-mail en SMS netjes op de hoogte gehouden van zijn planning.

Een korte berekening:
Heb je 50 leerlingen op jaarbasis en reken je € 12,50 per leerling aan inschrijfkosten, dan pak je toch even een goede € 625,- extra omzet per jaar.

5. Online productverkoop

Niet elke leerling zit te wachten op een theorieboek en niet elke leerling wil aanvullende producten kopen, maar dit betekent niet dat je de productverkoop niet moet stimuleren. Er zijn tal van goede producten in de markt waar jouw leerling bij gebaat is.

Een lesboek of CD-rom zijn niet meer van deze tijd en bovendien moet je deze eerst inkopen (kosten) voordat je ze hopelijk ergens in toekomst gaat verkopen. Met online theorie kun je jouw leerling een modern product aanbieden zonder dat jij een voorraad hoeft in te kopen.

Online theorieproducten zijn te krijgen vanaf €2,- en je betaalt maximaal €35,- voor een uitgebreid pakket incl. gratis herexamen. Het leuke aan deze producten is dat je ze met 100% marge kunt verkopen.

Een korte berekening:
Zo maak je van een theorieproduct dat je inkoopt voor € 35,- een verkoopprijs van €69,- en heb je op één leerling €34,- extra winst gerealiseerd!

Binnen Dation bestaan diverse koppelingen met online theorieaanbieders. Neem contact met onze supportdesk om een koppeling gratis te activeren in jouw Dation Dashboard.

Meer tips en advies op maat?

Op dagelijkse basis adviseert Dation rijscholen hoe zij meer uit hun rijschool halen en succesvoller kunnen ondernemen. Onze Succescoach doet onderzoek naar jouw rijschool en positie in jouw regio en brengt hier een uitgebreid verslag van uit met kansen en mogelijkheden voor jouw volgende stap onderweg naar meer succes.

Laat je mailadres achter voor een vrijblijvend gesprek met onze succescoach en krijg direct een waardevolle tip!

[]
1 Step 1
Succesvoller ondernemen
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right