< Terug naar blogoverzicht

Duurzame rijscholen? Dat is even schakelen

Een maand geleden hebben wij doormiddel van een pol aan rijscholen gevraagd of duurzaamheid en duurzaam rijden voor hen belangrijk zijn. Maar liefst 64 procent van de respondenten gaf aan dat zij dit belangrijk vonden. Ook riep deze stelling vragen op bij rijschoolhouders; want wat houdt duurzaamheid tegenwoordig eigenlijk in?  Zeker in de rijschoolbranche. In deze blog gaan wij daar verder op in en kijken we ook naar de mogelijkheden voor jou en jouw rijschool.

Wat houdt duurzaamheid nou eigenlijk in?

Duurzaamheid; het is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp. We kunnen het zo moeilijk maken als het is, maar uiteindelijk draait het allemaal om het streven naar een betere balans tussen mens, milieu en economie. Laat het nou net zijn dat de rijschoolbranche niet per se bekend staat om haar duurzame karakter. Het lesgeven en examineren gaat namelijk vaak gepaard met het gebruik van vervuilende voertuigen en het afleggen van veel kilometers.

Wat kan je als rijschool doen?

Toch zijn er genoeg mogelijkheden om bij te dragen aan een beter milieu, bijvoorbeeld door te kiezen voor zuinige en milieuvriendelijke lesauto's. Een van de respondenten gaf aan reacties dat hij voor automaatlessen inmiddels een elektrische Peugeot 208 in gebruik heeft. Dit is een goede eerste stap naar het verduurzamen. Toch is het aanschaffen van een elektrische auto een hele investering, wat de stap voor sommige rijscholen nog te groot maakt. Gelukkig zijn er naast het aanschaffen van zuinige lesauto’s ook genoeg andere manieren om te verduurzamen, zoals zuinig om te gaan met brandstof. Maar rijscholen kunnen bijvoorbeeld ook kiezen voor digitale leermiddelen in plaats van papieren boeken of hun leerlingen stimuleren om op een duurzame manier te rijden, zoals het Nieuwe Rijden.

Hét Nieuwe Rijden

De rijstijl van leerlingen kan nog helemaal gevormd worden en deze is natuurlijk ook afhankelijk van de manier hoe je als instructeur lesgeeft. Een manier om als rijschool bij te dragen aan verduurzamen is dan ook het aanleren van het Nieuwe Rijden; zuinig rijden en het bijdragen aan vermindering van de CO2-uitstoot. Dit zorgt uiteindelijk ook voor een verminderd gebruik van fossiele brandstoffen.

Hieronder een aantal voorbeelden van het Nieuwe Rijden die je leerlingen kan leren:

  • Laat ze gebruik maken van het Start/Stop systeem als deze aanwezig is (zo niet, leer de leerling om de auto zo min mogelijk stationair te laten draaien. Laat bij het ophalen van een andere leerling of bij een uitleg op een parkeerplaats de motor uit zetten.)
  • Sneller schakelen tussen versnellingen
  • Het laten uitrollen van de auto
  • In lage toeren rijden tot de motor is opgewarmd
  • Maak zo veel mogelijk gebruik van de cruise control

Meer weten over het Nieuwe Rijden? Lees de blog van YesHugo hier.

En hoe zit het met de toekomst?

Het duurt nog even, maar afgelopen jaar is er bekend geworden dat alle nieuwe auto’s in 2035 uitstootvrij moeten zijn. Als rijschool heb je daarom genoeg tijd om de aankoop van milieuvriendelijke lesauto’s voor nu nog even uit te stellen, maar hoe eerder hoe beter natuurlijk. Gelukkig hebben we in deze blog een aantal voorbeelden gegeven hoe je kan verduurzamen, maar wist je dat onze software hier ook aan kan bijdragen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het achterlaten van notities voor instructeurs of leerlingen. Niks hoeft meer op papier.  Daarnaast kan je met diverse instellingen in de app zorgen dat je weinig afstand hebt tussen twee afspraken en zo dus zo min mogelijk kilometers rijdt. Zo blijkt maar weer dat het niet eens al te veel moeite hoeft te kosten om je CO2- voetafdruk te verminderen. Dat is iets om over na te denken voor in je vijfjarenplan.