< Terug naar blogoverzicht

Kilometerregistratie (voor rijscholen): Bijtelling, zakelijke kilometers en regelgeving privégebruik auto? Hoe zat dat ook alweer?

Rijscholen en instructeurs maken jaarlijks flink wat ritten en kilometers in de lesauto. Als instructeur dien je met aantal verschillende zaken rekening te houden. Zoals bepaalde wetten en regelgeving. Zo krijg je onder andere te maken met Bijtelling, zakelijke- en privé kilometers, regelgeving privégebruik auto. Wij hebben daarom een aantal ondersteunende tips op een rijtje gezet.

 

Tip 1: Bijtelling betalen voor de lesauto 

Als je de lesauto alleen zakelijk gebruikt dan zijn alle gemaakte kosten aftrekbaar. Rijd je af en toe toch privé, dan dient er ook Bijtelling betaald te worden.

Hoe zat het ook alweer?

Elke bestuurder van een zakelijk voertuig mag tot 500 kilometer privé rijden in het jaar. Dit moet wel aantoonbaar zijn voor de Belastingdienst. Waardoor het bijhouden van een rittenregistratie handig is.

Het Bijtelling percentage voor nieuwe auto’s is in 2023 is 22%.

Lees meer over privégebruik auto 2023

 

Tip 2: Gebruik de rekentool om btw aftrek te berekenen

Met de gratis tool van de Belastingdienst kun je eenvoudig berekenen hoeveel btw er betaald moet worden. Of hoeveel btw aftrekbaar zijn bij privégebruik van de lesauto van de zaak. Daarnaast laat de tool zien waar en hoe je de btw kan invoeren bij een btw-aangifte.

Bereken jou btw of btw aftrek met de rekentool

 

Tip 3: Maak een scheiding tussen zakelijke en privé kilometers

Om administratieve redenen is het belangrijk om een scheiding te maken tussen zakelijke en privé kilometers. Rijscholen en instructeurs rijden veelal zakelijke kilometers. Zorg er daarom ook voor dat je weet hoeveel privé kilometers er gereden zijn.

 

Tip 4: Boetes van een foutieve rittenregistratie zijn fors

De Belastingdienst is al jaren bezig om steeds vaker personen auto’s te controleren.

De Belastingdienst houdt regelmatig verschillende controles om allerlei zaken te controleren. Inclusief het controleren van een sluitende kilometerregistratie:

• Politie controles
• Gegevens van boetes
• Inzage in onderhoudsrapporten

De verzuimboete bij het oplopen van een overtreding kan fors zijn. In 2022 liep dit bedrag op tot het wettelijke maximum van 80%. Waarbij de het volledige bedrag €5.514 was. Zorg dus altijd dat je administratie up-to-date is.

 

 

Tip 5: De verschillen: winterbanden, all season of zomerbanden

Rijscholen en instructeurs maken nu eenmaal veel kilometers in het jaar. Hierdoor is het interessant is om te kijken welke banden in welke situaties de beste keuze zijn.

Winterbanden

In verschillende landen is het verplicht om te rijden met winterbanden tijdens de koude maanden. Winterbanden zijn gekenmerkt door de zachtere band, grovere profiel en bieden meer flexibiliteit in koude omstandigheden.

Tip: Let op of de winterbanden een Alpine-systeem hebben. Hier kunnen bepaalde landen in Europa naar vragen. Duitsland heeft bijvoorbeeld recent de regels aangescherpt. Waardoor M+S (modder en sneeuw) banden langzamerhand uit gefaseerd worden.

 

Zomerbanden

In het algemeen wordt aangeraden om over te stappen op zomerbanden in het begin van lente. Zomerbanden presteren het beste wanneer de temperaturen structureel boven de 7°C komt. Dit wordt dan ook geadviseerd als het ideale moment voor de bandenwissel.

De eigenschappen van de zomerbanden staan bekend om minder slijtage, harder rubber en presteren beter tijdens de warmere maanden. Afhankelijk van het weer, wordt er gereden met zomerbanden tussen de lente en de maanden Oktober-November.

 

All-season banden

De all-season banden zijn de afgelopen jaren flink in populariteit gestegen. De bandensoort is geschikt voor alle soorten weer.

Dit komt echter wel met een aantal nadelen. Zo slijten de banden sneller en zijn bij een profiel van 4mm of minder niet goed meer. De banden zijn vooral geschikt voor automobilisten die minder dan 10.000 kilometer per jaar rijden.

Denk er ook aan dat all season banden in bepaalde landen in de winter moeten voldoen aan een keurmerk. Zo moet een all season banden voorzien zijn van een M+S en een alpine symbool. Daarnaast moet er minimaal 4mm profiel op de banden zitten.

Tip 6: Vraag Verklaring geen privégebruik auto aan

Als een rij instructeur jaarlijks minder dan 500 privékilometers rijdt met de lesauto van de zaak, dan komt de instructeur in aanspraak om een verklaring geen privégebruik auto aan te vragen bij de Belastingdienst.

Daardoor hoeft de rijschoolhouder geen Bijtelling te betalen en hoeven er ook geen loonheffingen ingehouden te worden.

Rijd een rij instructeur toch meer dan 500 privékilometers in het jaar. Dan is de rij instructeur/instructrice hier zelf verantwoordelijk voor.

Vraag hier de Verklaring privégebruik auto aan

 

Tip 7: Gebruik een automatisch kilometerregistratiesysteem 

Als rijschool of rij instructeur wil je niet dagelijks bezig zijn met het bijhouden van je administratie. Het handmatig bijhouden van je ritten en kilometers kan veel tijd in beslag nemen.

Om vervelende boetes van de Belastingdienst te voorkomen dienen zakelijke bestuurders een ritten- en kilometeradministratie bij te houden. Daarbij is het belangrijk dat je een scheiding kunt maken tussen zakelijke en privékilometers. Zakelijke automobilisten mogen namelijk maar 500 kilometer in het jaar privé rijden.

Rij je meer dan 500 privékilometers per jaar, dan dien je bijtelling te betalen. Rittenregistratie software van YesHugo kan daarbij helpen:

✅ Registreert automatisch al je ritten en kilometers
✅ Binnen 5 minuten online
✅ Live locatie: 24/7 zicht op het voertuig
✅ Eenvoudig switchen tussen zakelijke- en privéritten
✅ Uitgebreide rapportages voor de administratie

Ben je benieuwd naar hoe het product werkt? Bekijk dan de website van YesHugo of vraag een offerte aan.

We zijn in het verleden ook bij RijschoolPro in de uitzending geweest. Bekijk de video hieronder.