< Terug naar blogoverzicht

Kilometerregistratie (voor rijscholen): Bijtelling, zakelijke kilometers en regelgeving privégebruik auto? Hoe zat dat ook alweer?

Rijscholen en instructeurs maken jaarlijks flink wat ritten en kilometers in de lesauto. Als instructeur dien je met aantal verschillende zaken rekening te houden. Zoals bepaalde wetten en regelgeving. Zo krijg je onder andere te maken met bijtelling, zakelijke- en privékilometers, regelgeving privégebruik auto. Wij hebben daarom een aantal ondersteunende tips op een rijtje gezet.

 

Bijtelling betalen voor de lesauto 

Als je de lesauto alleen zakelijk gebruikt dan zijn alle gemaakte kosten aftrekbaar. Rijd je af en toe toch privé, dan dient er ook bijtelling betaald te worden.

Hoe zat het ook alweer?

Elke bestuurder van een zakelijk voertuig mag tot 500 kilometer privé rijden in het jaar. Dit moet wel aantoonbaar zijn voor de Belastingdienst. Waardoor het bijhouden van een rittenregistratie handig is.

Het bijtellingspercentage voor nieuwe auto’s is in 2023 is 22%. Ook in 2024 blijft dit percentage 22%.

Lees meer over privégebruik auto 2023

 

Tip 1: Gebruik de rekentool om btw-aftrek te berekenen

Met de gratis tool van de Belastingdienst kun je eenvoudig berekenen hoeveel btw er betaald moet worden. Of hoeveel btw aftrekbaar is het bij privégebruik van de lesauto. Daarnaast laat de rekentool zien waar en hoe je de btw kan invoeren bij een btw-aangifte.

Bereken jouw btw of btw-aftrek met de rekentool

 

Tip 2: Maak een scheiding tussen zakelijke en privékilometers

Om administratieve redenen is het belangrijk om een scheiding te maken tussen zakelijke- en privékilometers. Rijscholen en instructeurs rijden veelal zakelijke kilometers. Zorg er daarom ook voor dat je precies weet hoeveel privékilometers er gereden zijn met de lesauto.

 

Tip 3: Voorkom forse boetes door foutieve rittenregistratie

De Belastingdienst controleert personen auto’s steeds vaker op diverse zaken. Waaronder een sluitende kilometerregistratie. De verzuimboete bij een overtreding kan fors oplopen. In 2022 liep dit bedrag op tot het wettelijke maximum van 80%. Waarbij het volledige bedrag €5.514 was. Zorg dus altijd dat je administratie up-to-date is.

De Belasgtingdienst kan onder andere in de volgende situaties een boete opleggen:

  • Je vraagt niet (of niet op tijd) om toezending van een aangifte.
  • Je stuurt jouw aangifte niet (of niet op tijd) in.
  • Je vult jouw aangifte onjuist of onvolledig in.

Zorg daarom dat je altijd je tijdig, juist en volledig je administratie bij de Belastingdienst aanlevert.

 

Tip 4: Vraag een verklaring geen privégebruik auto aan

Als je als rijschoolhouder of rijinstructeur jaarlijks minder dan 500 privékilometers rijdt met de lesauto van de zaak, dan komt je in aanspraak om een verklaring geen privégebruik auto aan te vragen bij de Belastingdienst.

Daardoor hoeft de rijschoolhouder geen bijtelling te betalen en hoeven er ook geen loonheffingen ingehouden te worden.

Rijd je toch meer dan 500 privékilometers in het jaar. Dan ben je hier zelf verantwoordelijk voor en dien je de verklaring in te trekken.

Vraag hier de verklaring geen privégebruik auto aan

 

Tip 5: Gebruik een automatisch kilometerregistratiesysteem 

Als rijschool of rijinstructeur wil je niet dagelijks bezig zijn met het bijhouden van je administratie. Het handmatig bijhouden van je ritten en kilometers kan veel tijd in beslag nemen.

Om vervelende boetes van de Belastingdienst te voorkomen dienen zakelijke bestuurders een ritten- en kilometeradministratie bij te houden. Daarbij is het belangrijk dat je een scheiding kunt maken tussen zakelijke- en privékilometers. Zakelijke automobilisten mogen namelijk maar 500 kilometer in het jaar privé rijden.

Rij je meer dan 500 privékilometers per jaar, dan dien je bijtelling te betalen. Rittenregistratie software van YesHugo kan daarbij helpen:

✅ Registreert automatisch al je ritten en kilometers
✅ Binnen 5 minuten online
✅ Live locatie: 24/7 zicht op het voertuig
✅ Eenvoudig switchen tussen zakelijke- en privéritten
✅ Uitgebreide rapportages voor de administratie
✅ Opties voor rijgedraganalsye
✅ Ook beschikbaar voor elektrische voertuigen

Ben je benieuwd naar hoe het product werkt? Bekijk dan de website van YesHugo of vraag een offerte aan.

We zijn in het verleden ook bij RijschoolPro in de uitzending geweest. Bekijk de video hieronder.