< Terug naar blogoverzicht

Emile Roemer overhandigde woensdagmiddag 14 april aan minister Cora van Nieuwenhuizen een adviesrapport van maar liefst 19 nieuwe maatregelen. Deze maatregelen zouden moeten bijdrage aan de verbetering van de rijschoolbranche. In dit artikel lees je hoe de rijschoolsoftware van Dation jouw rijschool hierbij kan ondersteunen.

Alle maatregelen uit het adviesrapport lees je hier.

Het doel van het adviesrapport is om verandering door te voeren bij het examen gestuurde systeem. Maar ook ter uitbreiding op de kwaliteit van de rijopleiding, examens, de rijinstructeursopleiding en de -examinering. Hiermee moet de opleidingskwaliteit gegarandeerd worden waardoor verkeersveiligheid en daarmee de slagingskans wordt verbeterd.

Wat Dation voor jouw rijschool kan betekenen
Hieronder staan vier maatregelen uit het adviesrapport beschreven. Deze vier maatregelen worden op dit moment al binnen de software van Dation ondersteund. Hierdoor ben je minder werk en tijd kwijt aan de verandering bij het CBR.

Introduceer een standaard nationaal leerplan praktijk en theorie voor rijbewijs B opleiding.
In Dation Dashboard en Dation Onderweg zal dit nationale leerplan terugkomen als de voortgang die zichtbaar is voor instructeurs. Dit leerplan beschrijft de leerdoelen, de leerstof, de leermethoden en de wijze waarop de leerstof moet worden geëxamineerd. Daarnaast kan het plan worden verwerkt in de vorderingskaart voor leerlingen in de RijbewijsApp. Zo hebben beide partijen te allen tijde inzicht in hoe de leerling ervoor staat en is er duidelijk wat het nationaal leerplan inhoudt.

Bouw de rijopleiding op in fasen of modules.
In Dation Dashboard kunnen heel eenvoudig verschillende fases binnen de rijopleiding worden aangemaakt. Zo kun je de leerling checklist geheel aanpassen naar deze fasen en kun je de onderdelen welke de leerling al heeft behaald afvinken. Deze fasen van het leerproces zullen hierdoor op een systematische wijze, van eenvoudige naar meer complexe taken of verkeerssituaties verlopen.

Bouw per leerling een leerportfolio op.
Binnen Dation notuleer je eenvoudig de voortgang van de leerling. In combinatie met de leerling checklist is dit leerportfolio in zijn geheel al verwerkt in verschillende onderdelen binnen de rijopleiding. Het leerportfolio documenteert het moment waarop de verplichte voortgangstoetsen en verplichte opleidingsonderdelen zijn uitgevoerd en met welk resultaat.

Neem de onderdelen die niet betrouwbaar en valide te toetsen zijn in het examentraject, verplicht op in de opleiding.
Deze onderdelen verwerk je eenvoudig in de leerling checklist en in de vorderingenkaart. Zo heb je altijd direct overzichtelijk welk van deze onderdelen de leerling al beheerst en welke nog niet.