< Terug naar blogoverzicht

Een van de mooiste dingen die wij het afgelopen jaar bereikt hebben, is het neerzetten van Automatisch testen.

Handmatig

Stel je ons een jaar of 3 geleden voor. Wij maakten iedere 2 weken een uitgebreide en verbeterde versie van ons software-product. Echter, iedere wijziging in software brengt een risico met zich mee dat bestaande functionaliteit kapot gaat. Dat is iets dat geen enkele software-ontwikkelaar wil. Daarom testten wij iedere wijziging, iedere dag, met de hand. Als een stel hoogopgeleiden apen klikten we op alle mogelijke knoppen in Dation Dashboard om zo te bepalen of alles nog werkte.

Naast dat dit geestdodend werk is, kost het ook gruwelijk veel tijd. Daarom werden vaak keuzes gemaakt wat we wel en wat we niet te testten. Onvermijdelijk was het in die tijd, bij zo’n omvangrijk softwarepakket, dat we iets over het hoofd zagen. Met als gevolg dat we alsnog onze gebruikers teleur zouden stellen. Kortom, handmatig testen is iets waar we graag afscheid van wilden nemen.

Automatisch

Afgelopen twee jaar hebben wij de tools opgezet om iedere wijziging en iedere update in Dashboard geautomatiseerd te testen. Inmiddels hebben we een set van 1.973 tests waarmee we de stabiliteit van onze software kunnen garanderen. In deze tests zijn vrijwel alle rode draad processen van de rijschoolsoftware afgedekt. Denk hierbij aan het plannen van een rijles, inloggen op mobiele toestellen en koppelingen met andere pakketten zoals iDEAL en de boekhoudsoftware.

Om de week houden we bovendien Write-a-Test-Day met het hele Dation-team waarin we meer testen schrijven om nog betere kwaliteit te kunnen leveren. In overleg met onze supportmedewerkers en gebruikers maken we een Product-Risico-Analyse om zo te bepalen welke onderdelen we gaan wijzigen. We brengen vooraf in kaart wat de mogelijke gevolgen voor de gebruikers zijn als de verbeteringen niet gaan zoals ze horen te gaan.

Elke 18 minuten

Iedere keer wanneer een ontwikkelaar zijn werk opslaat, wordt dit op de achtergrond getest en binnen 18 minuten krijgt de ontwikkelaar een geautomatiseerd bericht met de testresultaten. Dit kan maar twee dingen zijn: groen of rood. Bij rood is het nablijven en strafwerk maken!

Het is al meermaals voorgekomen dat onze automatische test problemen heeft gevonden die bij handmatig testen zeer zeker over het hoofd gezien zouden zijn. Zo houden wij onze software foutloos en onze gebruikers happy.