< Terug naar blogoverzicht

Een goed begin van 2020 is het halve werk en met de onderstaande 5 tips zorg jij voor het beste begin van 2020. Ontvang de laatste euro’s van dit jaar, crediteer facturen van wanbetalers dit jaar nog en maak Dation Dashboard klaar voor 2020! 

Tip 1: Verstuur je facturen, herinneringen en aanmaningen op tijd 

Als je achteraf factureert dan kan het voorkomen dat het (te) lang duurt voordat een factuur betaald wordt. Om de laatste euro’s van 2019 te ontvangen is het belangrijk dat je weet van welke leerlingen welk bedrag nog open staat. Plan dus zo snel mogelijk een uur vrij in je agenda om de leerlingen met (verlopen) herinneringen of aanmaningen te bellen, mailen en/of te Whatsappen, zodat je 2020 begint met zo min mogelijk achterstallige omzet uit 2019. 

Maak een overzicht van de openstaande herinneringen en aanmaningen aan de hand van onze kennisbank.

Overzicht verlopen facturen

Tip 2: Weet je nu al dat je een factuur niet meer betaald krijgt? Crediteer deze dan in 2019 

Het kan voorkomen dat een factuur bijvoorbeeld al negen maanden open staat en de kans dat je deze nog betaald krijgt miniem is. Het is dan slimmer om deze factuur dit jaar nog af te boeken (te crediteren). Dit heeft twee voordelen: de BTW die je op de originele factuur hebt afgedragen, vraag je weer terug op de creditfactuur. Door de creditfactuur nog in boekjaar 2019 te maken, hoef je niet op de uitbetaling te wachten tot eind kwartaal 1 van 2020. Bovendien krijg je in je jaarcijfers een realistischer beeld van de winst doordat er geen onterechte omzet in 2019 voorkomt. 

Lees het kennisbankartikel en kom meer te weten over crediteren in Dation Dashboard.

Factuurregel crediteren

Tip 3: Archiveer je afgehandelde leerlingen en bedrijven 

Is een leerling geslaagd en is het saldo nul? Zorg dan dat de leerling in het archief wordt gezet, zodat je overzicht van actieve leerlingen actueel blijft. Hetzelfde geldt voor bedrijven in Dashboard. Werk je niet meer samen met een bedrijf of zijn er 0 actieve leerlingen? Archiveer het bedrijf dan, zodat het overzicht van bedrijven in jouw Dashboard actueel blijft. Komt een gearchiveerde leerling of bedrijf weer bij je terug voor een vervolgopleiding, dan kun je hem met één druk op de knop weer activeren. 

Meer informatie over archiveren? Lees dan hier het kennisbankartikel.

Leerlingen en bedrijven archiveren

Tip 4: Controleer op inactieve leerlingen 

Het is verstandig om alle actieve leerlingen na te lopen. In het menu Leerlingen kun je zoeken op alle leerlingen ‘zonder lessen tussen’ een bepaalde periode. Doe dit door het vinkje ‘zonder lessen tussen’ aan te vinken en als zoekperiode bijvoorbeeld 01-01-2019 t/m 30`-11-2019 in te vullen.  

Dation Dashboard toont je dan alle leerlingen die in deze periode 0x in de agenda voorkomen, maar wel actief (niet gearchiveerd) zijn. Controleer bij elke leerling die deze periode geen les heeft gehad of deze leerling nog wel actief moet zijn. Komt de leerling niet terug? Archiveer de leerling dan. 

Tip 5: Schoon je lijst met leads op en start 2020 met een verse lijst 

Werk je met de Dation websitekoppeling? Dan is het verstandig alle actieve leads na te lopen. Zet alle leads die geen succeskans meer hebben op status ‘Verloren’, zodat deze niet je 2019 statistieken vertroebelen.