< Terug naar blogoverzicht
Laatste update: Woensdag 8 april 16:43

Volg in onze liveblog alles over de corona uitdagingen en oplossingen in de rijschoolbranche. Deze blog wordt constant aangevuld met relevante informatie en adviezen van en voor rijscholen. 

________________________________

 

Woensdag 8 april 16:43
€ 4.000 euro TOGS, hoe zit het nu precies?

Inmiddels is bekend dat rijscholen die hun KVK-inschrijving op het thuisadres hebben staan wel in aanmerking komen voor de eenmalige € 4.000 tegemoetkoming in zakelijk lasten. De spelregels zijn per 15 april 2020 helemaal scherp en ook vanaf dan is de TOGS aan te vragen. Waar je in ieder geval rekening mee moet houden:

  • Je moet kunnen aantonen dat je tenminste € 4.000,- in drie maanden (kwartaal 2) aan zakelijke lasten hebt (dus € 1.333,33 per maand aan zakelijke lasten). Te denken valt aan je leasekosten, abonnementen, administratie, contributies, marketing, franchisekosten, opleidingen e.d.
  • Je moet voor 15 maart 2020 je inschrijving bij de KVK hebben gedaan.
  • Het is nog onduidelijk of en in welke mate je moet voldoen aan het urencriterium voor zelfstandigen.

RVO TOGS uitleg

________________________________

 

Maandag 6 april 09:48
NOW regeling is nu aan te vragen via UWV

Werkgevers kunnen vanaf maandag 6 april 2020 9:00 uur een aanvraag doen. De NOW is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Hierdoor kunnen zij hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. De NOW komt in plaats van de regeling voor werktijdverkorting. De regeling werktijdverkorting is dus gestopt. Meer info op de UWV website.

UWV NOW

________________________________

 

Vrijdag 3 april 14:03
In 1x uitstel voor alle belastingen regelingen

Via dit formulier op de website van de belastingdienst kun je in 1x uitstel aanvragen voor alle belastingen waar dit op van toepassing is. Via je DigiD bevestig je je aanvraag en het is direct geregeld. Belangrijk: Blijf wel op tijd je aangiften doen, de betaling wordt 3 maanden uitgesteld, maar je blijft verplicht om tijdig je (btw)aangiften in te dienen.

Belastingdienst

________________________________

 

Vrijdag 3 april 12:13
Mogelijk toch 4.000 euro voor rijschoolhouders

Minister Koolmees geeft aan na te denken over steun voor de rijscholen die momenteel net buiten de boot vallen door de voorwaarden op tegemoetkomingen.
In ons webinar met Martin Boogaard van KIBO accountants hebben we geleerd dat als we qua vestigingsadres wel in aanmerking komen, de rijschool nog steeds hard moet maken wel 4.000 zakelijk kosten te hebben in ddrie maanden (1.333 euro per maand).

RTLZ bericht

________________________________

 

Dinsdag 31 maart 09:29
“We kijken vooral hoe we sterker terug kunnen komen”

Leren en inspireren van en met elkaar. Samen sterk in de rijschoolbranche.
In deze aflevering van de Dation offroad sessies Paul Frijn van Hoekstra Opleidingen uit Alkmaar. Paul vertelt je in deze sessie hoe zij omgaan met de situatie, hoe ze kansen blijven zoeken en zich vooral klaarmaken voor het leven na de corona-maatregelen.

Offroad sessies

________________________________

 

Maandag 30 maart 15:13
Kabinet verlengt corona maatregelingen

Het kabinet gaat morgen bekendmaken dat de coronamaatregelen die tot 6 april zouden gelden worden verlengd. Het is nog niet bekend tot wanneer. Ook is onduidelijk of er voor bepaalde sectoren en bedrijven aanvullende regels of voorschriften gaan gelden. Het besluit over het hele pakket aan maatregelen wordt vandaag en morgen voorbereid. Het verbod op alle evenementen met een vergunnings- of meldplicht geldt in ieder geval tot 1 juni en zal dan weer beoordeeld worden. Wat de verlenging voor de rijschoolbranche zal betekenen horen we waarschijnlijk pas na de persconferentie van 31 maart 2020.

Bron: NOS.nl

________________________________

 

Maandag 30 maart 13:57
IBKI verlengd maatregelingen tot minimaal 13 april 2020

IBKI heeft alle examens geannuleerd om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Deelnemers ontvangen hierover persoonlijk bericht. Deze maatregel geldt in ieder geval tot 13 april.
IBKI stelt alles in het werk om te voorkomen dat APK-keurmeesters en rijinstructeurs hinder ondervinden voor het tijdig verlengen van hun bevoegdheid.
Wanneer de ontwikkelingen daartoe aanleiding geven, passen IBKI de maatregelen daarop aan. Kijk regelmatig op de website van het IBKI.

Website IBKI

________________________________

 

Zaterdag 28 maart 12:46
Check hier of je in aanmerking komt voor de Tozo regeling

Er is nu een heldere vragenlijst waarmee jij kunt inzien of je in aanmerking komt voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) en ook hoe en waar je die in jouw gemeente kunt aanvragen. Bekijk de uitleg en vragenlijst op de Rijksoverheid website krijgiktozo.nl.

Krijg ik Tozo?

________________________________

 

Vrijdag 27 maart 17:53
BREAKING: Rijscholen krijgen 4000 euro tegemoetkoming (mits fysieke vestiging)

Rijscholen komen in aanmerking voor een eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro. Er zijn enkele voorwaarden van toepassing, maar de belangrijkste is dat de rijschool een ander fysiek kantooradres moet hebben dan het thuisadres van de eigenaar. Een kantoor vanuit huis komt dus vooralsnog niet in aanmerking. Lees meer over de voorwaarden via de onderstaande links.

Berichtgeving Rijksoverheid

Voorwaarden 4000 euro

________________________________

 

Vrijdag 27 maart 17:14
CBR update over geannuleerde examens

Het CBR geeft een update over de stand van zaken.
Zo zijn alle theorie- en praktijkexamens met ingang van 16 maart geannuleerd. Medische beoordelingen gaan wel door.
Gevolgde cursussen nascholing vanaf 17 maart tellen niet mee voor de code 95.

Deze maatregelingen gelden tot in ieder geval 6 april 2020.

Berichtgeving CBR

________________________________

 

Woensdag 25 maart 11:56
BREAKING: Rijscholen mogen geen rijles meer geven (tot 6 april)

In de aanvullende maatregelen vanuit de Rijsoverheid staat nu ook dat rijinstructeurs hun beroep tot tenminste 6 april niet mogen uitvoeren.

Het uitoefenen van alle vormen van contactberoepen wordt verboden, voor zover er geen 1,5 m afstand tot de klant gehouden kan worden. Hierbij kunt u denken aan masseurs, kappers, nagelstylisten, escort-services en rijinstructeurs. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de behandeling van (para)medische beroepen, mits daar een individuele medische indicatie voor bestaat en de beoefenaar alle hygiënevereisten kan naleven.

Berichtgeving Rijksoverheid

________________________________

 

Maandag 23 maart 13:47
UPDATE: Overzicht van de meest praktische regelingen voor jouw rijschool

Een live overzicht van alle maatregelen en veelgestelde vragen vind je op het coronaloket van de Kamer van Koophandel. Hieronder hebben de meest handige regelingen voor je opgesomd + de links waar je meer informatie kunt vinden en mogelijk de aanvraag kunt indienen.

Coronaloket KvK

Uitstel betaling belasting en verlaging voorlopige aanslag (ook ZZP!)

Vraag uitstel aan op de omzetbelasting (btw), inkomensbelasting, loonheffingen en vennootschapsbelasting. Tevens kun je de voorlopige aanslag voor inkomensbelasting en/of vennootschapsbelasting laten verlagen.

Alle spelregels, details en aanvragen op deze pagina van de Belastingdienst

Qredits krediet voor de kleine ondernemer (ook ZZP!)

Speciaal voor de kleinere ondernemer kun je nu via Qredits extra geld lenen tegen slechts 2% rente. Maak hier dus gebruik van. Je hoeft niet direct te beginnen met aflossen en de looptijd is ruim. Kom je nu bijvoorbeeld € 5.000,- tekort voor de komende 3 maanden, accepteer dan deze 2% rente en dek dit gat af zo af. Zo kun je veel van je zakelijke kosten dekken zonder in problemen te komen.

Details en aanvragen op de website van Qredits

Extra BBZ-ondersteuning voor zzp’ers

De tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers staat open voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, die in de knel komen door de coronacrisis. Deze regeling is bedoeld om je in levensonderhoud te voorzien en keert vanaf 1 maart 2020 voor minimaal 3 maanden een bedrag tot € 1.500,- netto per maand uit. Dit hoef je niet terug te betalen.

Tevens kun je een voordelig krediet tot maximaal € 10.157 euro aanvragen, waarbij je uitgesteld kunt aflossen en er een lager rentepercentage geldt.

Details en spelregels op het Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel.

Personeel in loondienst? NOW!

Heb je omzetverlies én personeel in loondienst? Dan kom je via de NOW-regeling waarschijnlijk in aanmerking voor compensatie op de loonkosten.

Er zijn hier veel spelregels bij betrokken, check deze op het KVK Ondernemersplein

BMKB-C financiering

Je kunt bij je bank of financier meer financiering opnemen en tegen beter voorwaarden. De overheid staat hierbij voor 90% borg op de financiering. De looptijd is maximaal 8 kwartalen en er is geen toetsing bij verstrekken. Je vraagt dit aan bij je huidige financier / bank.

Alle deelnemende financiers op de website van RVO.

________________________________

 

Vrijdag 20 maart 14:16 uur
CBR: Alle toetsen en examens tot 6 april uitgesteld

Het CBR annuleert tot en met tenminste 6 april alle theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen, rijtesten en cursussen (alcohol en verantwoord rijgedrag). Dit geldt ook voor alle beroepsexamens en de registratie van nascholingscursussen (onder andere code 95).

  • Medische beoordelingen gaan wel door
  • Voor nu verlengt het CBR de geldigheid van het theoriecertificaat met vier weken.
  • Geldigheid certificaten en uitslagen professional: oplossing is in de maak

Officieel bericht CBR

________________________________

 

Donderdag 19 maart 14:31 uur
Meer duidelijkheid over tijdelijke ondersteuning ZZP’ers

Net als bij grote ondernemingen wil het kabinet de zelfstandige ondernemers (ZZP’ers) ondersteunen, zodat zij daarna hun bedrijf kunnen voortzetten. Het kabinet komt daarom met een tijdelijke voorziening voor drie maanden die zo snel mogelijk ingaat. Zelfstandige ondernemers met financiële problemen kunnen een beroep doen op deze voorziening, die uitgevoerd wordt door gemeenten.

Binnen 4 weken heb je met deze nieuwe maatregel voor maximaal 3 maanden een inkomensondersteuning van maximaal ca. € 1500 per maand (netto).
Let wel, een van de spelregels: Je bent vóór 1 januari 2020 gestart met de onderneming en voldoet aan het urencriterium, d.w.z. minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam in het eigen bedrijf of zelfstandig beroep.

Lees alle voorwaarden en spelregels over deze maatregel op de website van de Rijksoverheid.

Informatie Rijksoverheid

________________________________

 

Donderdag 19 maart 14:17 uur
Statement brancheverenigingen: Respecteer en steun elkaar!

De brancheorganisaties BOVAG, FAM, VRB en LBKR vinden het belangrijk om in deze uitzonderlijk bizarre tijd gezamenlijk en eensluidend naar buiten te treden met onderstaand statement. Kern van de boodschap: respecteer en steun elkaar.

De brancheorganisaties zijn verenigingen, geen ketens en al helemaal geen overheidsinstanties, we zijn er om jullie allen te steunen en adviseren in deze moeilijke tijden. We kunnen niemand dwingen om acuut te stoppen, zolang de overheid dat niet doet en we vragen iedereen met klem om elkaars keuze te respecteren.

Lees het gehele artikel van de vier branchepartijen op Rijschoolvandaag.

________________________________

 

Donderdag 19 maart 13:17 uur
Uitstel van intrekking code 95 oudere beroepschauffeurs

Vanaf 1 april zouden rijbewijzen van oudere beroepschauffeurs ongeldig worden verklaard als er niet voldaan werd aan de verplichting om 35 uur nascholing te volgen. Eerder was deze groep vrijgesteld van de nascholingsplicht. Het ministerie verwacht dat de invoering van de wet niet voor 1 juli gaat plaatsvinden.

Concreet betekent dat ten minste tot deze periode de code 95 op het rijbewijs geldig blijft indien de nascholing nog niet is voltooid, dat meldt Evofenedex. Wanneer chauffeurs in de komende maanden niet aan hun nascholingsverplichting kunnen voldoen, wordt de invoering van het wetsvoorstel mogelijk nog verder uitgesteld.

Lees het volledige artikel op RijschoolPro

________________________________

 

Donderdag 19 maart 09:50 uur
Organiseer online theorielessen, het is zo geregeld!

Nu jij en jouw leerling waarschijnlijk allebei thuiszitten kun je deze tijd goed benutten om toch in contact te blijven met je klant, en mogelijk zelfs wat omzet te genereren. .
Je kunt heel eenvoudig je leerlingen uitnodigen voor online theorielessen, zowel één op één als klassikaal. Wil je direct veel zichtbaarheid en respons onder je (potentiële) klanten? Deel de lestijden +de link om mee te doen dan via de e-mail, whatsapp en social media. De leerlingen klikt op de link en kan meedoen aan de theorieles.

Wat heb je nodig om online theorielessen te geven?

  • Theorie lesmateriaal (bv Klassikale theorie leermiddelen, maar zelfs een Powerpoint zou al werken)
  • Een tool waarmee je jouw scherm online deelt met je leerling(en), zoals Skype, Join.me, YouTube livestream (allen gratis)

Tip: Werk je met het VekaBest klassikale theorie platform, dan kunnen vanaf 19-03 de leerlingen gratis meedoen met de oefenstof via hun eigen laptop/tablet.  Zo heb je maximale betrokkenheid en interactie tijdens je online theorieles.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van online theorie of tips in welk materiaal en tools te gebruiken? Mail of bel (085-2085205) ons even!

________________________________

 

Woensdag 18 maart 16:52 uur
Kijk hoe je voertuigen en personeel anders kunt inzetten

Je hebt, mits je gestopt bent met lesgeven, een of meerdere voertuigen en instructeur(s) met een rijbewijs beschikbaar. Het loont om regionaal te kijken of je ergens inzetbaar bent. Denk bijvoorbeeld aan apotheken, supermarkten en koeriersdiensten. Vaak kun je hier zelfs ‘uurtje factuurtje’ ook nog wat geldstromen mee genereren. Verkeersschool Weijers is hier een mooi voorbeeld van. Zij zijn momenteel inzetbaar als koerier! Lees het artikel met Rolf Weijers op Rij-Instructie.

________________________________

 

Woensdag 18 maart 14:47 uur
Voertuigen schorsen bij RDW

Een goede tip die we van meerdere rijscholen kregen: schors voertuigen tijdelijk bij de RDW. Zo bespaar je kosten (wegenbelasting) en zou je als vervolg ook de verzekering tijdelijk kunnen stoppen.

Let wel, je kan enkel lesvoertuigen die in je eigen bezit zijn schorsen. Tevens mag een geschorst voertuig niet op de openbare weg (en dus ook niet op een openbare parkeerplaats) staan. Houd hier dus rekening mee!

Het schorsen van een kenteken is binnen enkele minuten geregeld. Zie meer details op de website van het RDW.

Informatie RDW

_________________________________

 

Woensdag 18 maart 08:36 uur

Organisatorisch alles op orde 

Zorg ervoor dat je ondanks alle uitdagingen in de komende dagen alles organisatorisch op orde hebt. De overheid biedt hulp aan bedrijven die het nodig hebben op dit moment. Er zijn bijvoorbeeld verschillende regelingen, zoals de werktijdverkorting (per 17-03 wordt dit de NOW), extra ondersteuning voor ZZP’ers en uitstel voor het betalen van belastingen. Bekijk op welke regelingen jouw onderneming recht heeft en vraag deze aan.

Volg daarnaast ook het KVK coronaloket voor alle veelgestelde vragen, tips en documentatie voor ondernemers.

Pakket met  nieuwe maatregelen

Het kabinet heeft per 17-03-2020 een groot pakket aan nieuwe maatregelen aangekondigd. De volledige lijst vind je op de website van de Rijksoverheid. Hieronder de vier (op dit moment) interessante maatregelen voor jouw rijschool:

Eenmalige 4.000 euro als noodvoorziening

Ondernemers die direct hard worden getroffen door de coronamaatregelen en hun omzet (bijna) helemaal zien verdampen, krijgen voor de komende drie maanden 4.000 euro als noodvoorziening. Het gaat onder meer om de horeca, de cultuursector en de reisbranche. Maar ook sectoren die in de problemen komen door de 1,5 meter afstandseis, zoals schoonheidssalons en kappers. Er is nog geen definitieve berichtgeving over, maar het lijkt reëel dat ook een rijschool nauwelijks zijn activiteiten kan uitvoeren met de 1,5 meter afstandseis, en dus in aanmerking zou komen.

De onderneming moet wel buiten de eigen woning staan. Een rijschool die vanuit huis werkt komt vooralsnog niet in aanmerking voor deze noodvoorziening.
De precieze voorwaarden moeten nog worden uitgewerkt.

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)

Een ondernemer die omzetverlies verwacht (minimaal 20%) kan bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies). Voorwaarde is dat er geen personeel ontslagen mag worden om bedrijfseconomische redenen in de subsidieperiode. Ondernemers kunnen de tegemoetkoming aanvragen voor een omzetdaling vanaf 1 maart.

Deze Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) wordt zo spoedig mogelijk opengesteld en is de vervanger van de huidige regeling Werktijdverkorting. Aanvragen Werktijdverkorting die al zijn gedaan, maar nog niet afgehandeld, zullen worden afgehandeld in de nieuwe regeling.

Extra ondersteuning zelfstandig ondernemers

Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald.

Versoepeling uitstel van betaling belasting

Getroffen ondernemers kunnen eenvoudiger uitstel van belasting aanvragen. De Belastingdienst stopt de invorderingen dan direct. Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. De invorderingsrente die normaal gesproken ingaat na het verstrijken van de betalingstermijn wordt tijdelijk verlaagd van 4% naar bijna 0%. Dit geldt voor alle belastingschulden. Ook het tarief van de belastingrente gaat tijdelijk naar bijna 0%. Het kabinet zal de belastingrente zo snel mogelijk aanpassen.

Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits

Microkredietenverstrekker Qredits financiert en coacht een grote groep kleine en startende ondernemers, die via de bank vaak moeilijk aan financiering komen. Qredits stelt een tijdelijke crisismaatregel open: voor kleine ondernemers die geraakt worden door de coronaproblematiek wordt uitstel van aflossing aangeboden voor de duur van zes maanden en de rente gedurende deze periode automatisch verlaagd naar 2%.

Alle nieuwe maatregelen

_________________________________

 

Dinsdag 17 maart 20:36 uur

Communicatie met je leerlingen 

Houd je leerlingen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen door te communiceren vanuit Dation Dashboard, via e-mails en/of WhatsApp. Ook als je geen nieuws hebt raden we je aan om tenminste wekelijks even je leerlingen en hun ouders te informeren. Zo hou je je klantengroep dichtbij en voorkom je dat er vele losse vragen jouw kant op komen.

Lees ook ons stappenplan: ‘Een e-mail aan al je klanten sturen

E-mail stappenplan

Debiteuren opvolgen 

De komende weken is het essentieel om jouw cashflow zo goed mogelijk op gang te houden. Er bestaat een grote kans dat je momenteel nog facturen in ‘Nog te verzenden’ hebt staan of dat verzonden facturen nog niet betaald zijn. We raden je aan om hier bovenop te zitten en tijdig je facturen, herinneringen en aanmaningen te factureren en/of te herinneren.

Lees ook het artikel: ‘Snel je openstaande facturen bekijken

Kennisbank

WhatsApp verzendlijst

Gebruik je nog geen (gratis) WhatsApp Business? Zorg dan dat je jouw leerlingen in een handmatige verzendlijst organiseert. Gebruik ja al wel WhatsApp Business? Label dan je leerlingen, zodat je ze in één keer op de hoogte kan stellen.

Uit Dation Dashboard kun je eenvoudig alle mobiele telefoonnummers downloaden en deze vervolgens in een keer (via een WhatsApp verzendlijst) hetzelfde bericht versturen.

Lees ook de Whatsapp FAQ: ‘Verzendlijsten gebruiken

WhatsApp

_________________________________

 

Dinsdag 17 maart 17:04 uur

Tijd voor zaken waar je normaal niet aan toekomt 

Als je het noodzakelijke geregeld hebt, investeer dan tijd in zaken zoals je marketingkanalen een update geven. Verdiep je in de platformen waar je doelgroep actief is. Leer de kneepjes van bijvoorbeeld TikTok en Instagram of ga aan de slag met je website. Bedenk nieuwe acties voor als deze uitdaging voorbij is. Want hoe zorg je ervoor dat leerlingen na deze dip bij jou komen in plaats van bij de concurrent? Een goede marketingstrategie die past bij je doelgroep kan hier zeker bij helpen. 

Lees onze blog(s) over Instagram: 

Instagram basis

Instagram gevorderd

_________________________________

 

Dinsdag 17 maart 16:22 uur

Daadkrachtig en creatief in moeilijke tijden 

Reageren in crisissituaties is waar een ondernemer zich onderscheidt van zijn concurrent. Heb je er noodgedwongen voor gekozen om je werkzaamheden te staken omwille van je eigen gezondheid, die van je personeel, je leerlingen en de hele samenleving? Probeer niet bij de pakken neer te zitten.  

Je hebt auto’s, vrachtwagens en heftrucks en andere hulpmiddelen er toch staan. Grote spelers en lokale partijen als supermarkten en logistieke bedrijven die nu krap zitten met hun vervoerders. Maar ook de oma op de hoek die het risico niet kan lopen om naar buiten te gaan. Bedenk je niet alleen wat bijvoorbeeld de overheid kan doen voor jou, maar bedenk wat jij kan betekenen voor ons land. 

Wees daadkrachtig en creatief. Samen komen we hier met elkaar doorheen!

_________________________________

 

Wij blijven verder werken om jullie de beste support te kunnen blijven bieden. Heb je ondersteuning nodig vanuit Dation? Neem gerust contact op.