< Terug naar blogoverzicht

Ali Akgül van Rijschool Appie is sinds 2007 al gebruiker bij Dation. Hij heeft Rijschool Appie inmiddels zes jaar geleden overgenomen van zijn vader. Destijds hebben zij samen besloten om de rijschoolsoftware van Dation uit te proberen en zijn nooit meer weggegaan. Reden genoeg om even bij te kletsen.  

 

Team Dation is gewoon een heel fijn team en ik zou zeker niet weg willen

 

Ali, hoe is het met je en hoe gaat het met de rijschool?

“Met mij gaat goed en met de rijschool gaat het ook heel erg goed. Ik mag zeker niet klagen, de inschrijvingen lopen goed door. Vooral na de lockdown is dat fijn, dat was namelijk best een vervelende periode. Gelukkig hebben we dat achter de rug en heb ik tijdens de lockdown veel tijd kunnen doorbrengen met mijn kinderen, dat was dan wel weer heel positief.”

 

Je hebt Rijschool Appie overgenomen van jouw vader, hoe is dat tot stand gekomen?

“Mijn vader heeft Rijschool Appie opgezet. Zelf geef ik inmiddels al 15 jaar rijles, maar ik ben niet bij mijn vader begonnen. Ik heb namelijk eerst vier jaar in loondienst gereden, want ik moest mij bewijzen tegen over mijn vader. Na deze vier jaar ben ik mede-eigenaar geworden van de rijschool en inmiddels ben ik ook alweer zes jaar eigenaar. Mijn vader ondersteunt mij nog steeds. Hij helpt me bij de administratie en springt soms nog wel eens bij in de auto wanneer ik niet kan of op vakantie ben. Ik vind het namelijk echt leuk om zo nu en dan op vakantie te gaan, dus dan is het helemaal fijn dat er iemand is die het soms van mij overneemt.”

 

Wat is het meest leuke of grappige moment wat je hebt meegemaakt in de auto?

“Er gebeuren genoeg dingen, leuke en ook minder leuke momenten. Maar vooral de leerlingen die verhalen vertellen zijn erg leuk. Ik heb eens een leerling gehad die mij na 30 rijlessen en het behalen van zijn rijexamen de vraag stelde: ‘In wat voor soort auto heb ik eigenlijk al die tijd gereden?’. Zijn vrienden vroegen dat namelijk aan hem en hij kon het merk van de auto niet benoemen. Dat was wel heel uniek.”

 

Ik heb eens een leerling gehad die mij na 30 rijlessen en het behalen van zijn rijexamen de vraag stelde: ‘In wat voor soort auto heb ik eigenlijk al die tijd gereden?

Ali Akgül – Rijschool Appie

 

Wat is de reden dat je dit vak uitoefent?

Ik vind het vooral hartstikke leuk om mensen dingen te leren. Niet alleen op werk, maar ook thuis. Het maakt me eigenlijk niet uit over welk onderwerp het dan gaat, zolang ik er verstand van heb deel ik dit gewoon graag met anderen. Bij het lesgeven in de auto breng ik natuurlijk ook informatie over waardoor mensen leren, dat vind ik leuk. Ik zie mezelf meer als leraar dan iemand die autorijles geeft. Wanneer ik leerlingen heb die negatief of onzeker zijn probeer ik dit ook zo goed mogelijk om te buigen en ze het vertrouwen te geven. Dit is soms best lastig, maar ik zeg dan altijd dat ze geen fouten kunnen maken, want ze kunnen het nog niet. Sommige leerlingen hebben ook het idee dat ze hun rijbewijs moeten halen. Maar je moet helemaal niks. Moeten is dwang, daar houden we niet van. Je wil je rijbewijs halen. Niet je moet, dat is dan ook het eerste huiswerk wat ze meekrijgen.”

 

Je hebt destijds met je vader besloten om met Dation te starten, hoe kwam dat zo?

“Eind december 2017 hebben wij samen besloten om Dation te gaan gebruiken. We hebben eerst 1 maand proefgedraaid en toen zijn we volledig overgestapt. Wouter kwam bij ons langs en die vertelde over Dation, het was voor ons een stukje gunfactor. Wij waren volgens mij ook de eerste in Hengelo die ja hadden gezegd. Ik stond ook altijd al open om nieuwe dingen te proberen, dus dit ook. Ik heb met meerdere mensen van Dation contact gehad en ben altijd super tevreden. Team Dation is gewoon een heel fijn team en ik zou ook niet weg willen omdat jullie die gunfactor van mij hebben.”

Buiten de gunfactor om, waarom wouden jullie digitaliseren?

"De reden waarom we toen zijn overgestapt van papieren agenda naar digitaal was omdat we minder werk wouden buiten de rijlessen om. We vonden het beiden superfijn dat leerlingen met Dation zichzelf konden inplannen. Dit was voor ons heel makkelijk en voor de leerling ook. Daarnaast scheelt de automatische facturatie enorm veel tijd. Soms plannen de leerlingen wel eens zover voorruit dat ik denk hé jammer, daar had ik wel een weekendje weg willen gaan. Maar ik wil de leerlingen ook niet in de steek laten.”

 

Is het lastig voor je om werk en privé in balans te houden?

“Ik heb die balans inderdaad nog niet kunnen vinden, maar dat komt omdat ik het ook gewoon heel leuk vind wat ik doe. Ik kan de leerling ook niet in de steek laten denk ik dan. Dagelijks rij ik van 9 uur in de ochtend tot 9 uur ’s avonds. In de weekenden probeer ik zo min mogelijk te doen, maar toch draai ik wel eens een halve dag. Je blijft namelijk ondernemer. Ik ervaar dat als heel positief, want ik ben helemaal vrij hoe ik mijn zaken regel. Bijvoorbeeld met de vakanties, maar ook met de administratie, want als ik een lange dag heb gehad kan dat later ook wel.”