< Terug naar blogoverzicht

Robert Altena van Autorijschool Altena werkt inmiddels al 13 jaar met Dation. Hij begon in 2012 zijn eigen rijschool. We spreken hem over zijn rijschool, de mooie momenten die hij meemaakt in dit vak en waarom hij nog steeds trouwe gebruiker van Dation is. 

 

Zorg dat je meer tijd over hebt om je vak uit te oefenen

 

Hoe gaat het met je en hoe gaat het met de rijschool?
“Op dit moment gaat het met mij iets minder, ik ben verkouden en daarom niet aan het lessen. Maar met de rijschool gaat het heel goed. We zijn best druk en hebben een enorme wachtlijst. Waarschijnlijk zitten we de rest van het jaar en een deel van het nieuwe jaar vol. Het voordeel is dat we inmiddels met z’n vieren zijn. Daardoor gaat het net allemaal iets vlotter. We draaien veel omzet en de coronacrisis is echt voorbij, en nu begint het financiële gedeelte. Zoals het onderhoud aan de auto’s en de leningen die terugbetaald moeten worden. We gaan het zien aankomend jaar, maar aan leerlingen hebben we gelukkig geen gebrek”.

 

Waarom heb je er ooit voor gekozen om een eigen rijschool te beginnen?
“Ik heb vroeger altijd gereden voor een grotere rijschool in Twente. Maar in 2012 ging ik verhuizen en was dat voor mij te ver om aan te houden. Ik had op dat moment nog niet direct de intentie om een eigen rijschool op te starten, maar al gauw had ik die sprong in het diepe toch gewaagd. Het lesgeven kon ik natuurlijk al, dat hoefde ik niet te leren. Het ondernemerschap daarentegen niet, dat was in het begin natuurlijk wel even wat anders. Maar ik ben super blij dat ik die sprong heb gewaagd en ik heb er zeker geen spijt van”.

 

Het allermooiste van het vak vind ik het werken met mensen
Robert Altena – Autorijschool Altena

 

Wat is het meest mooie of unieke moment geweest in je carrière?
“Dat vind ik lastig om te kiezen, er zijn zoveel mooie en unieke momenten geweest. Het allermooist van dit vak vind ik dat je met mensen werkt. De inhoud is in principe altijd hetzelfde, maar de mensen zijn altijd anders. Er gebeuren zoveel dingen onder zo’n rijles en de indruk die je achterlaat op je leerlingen is altijd heel mooi. Ik denk dat het meest bijzondere dan de medische procedures zijn. Mensen die bijvoorbeeld het rijbewijs al hadden maar om medische redenen niet meer mochten rijden. Om die persoonlijk te begeleiden en ze te helpen het rijbewijs weer terug te krijgen. Als dat dan vervolgens lukt, dat vind ik wel erg leuk.”

Ook geef ik les aan mensen met autisme, faalangst en rijangst. Vooral de mensen met rijangst komen speciaal bij mij. Het heeft vaak dan niet eens te maken met het rijden zelf, maar meer met het zelfvertrouwen van de kandidaat. Als ik bevestig dat de kandidaat goed rijdt dan komt dat zelfvertrouwen vanzelf weer terug.”

 

Waarom heb je gekozen voor Dation als rijschool software?
“Mijn vorige werkgever werkte al met Dation, daar werkte ik ook nog één dag op kantoor. Toen ik mijn eigen rijschool startte was de keuze dus snel gemaakt. Alles is dan al nieuw genoeg, dus voor een softwaresysteem kiezen waar ik al bekend mee was bleek dan ook de beste optie. Ik ben nog steeds erg tevreden. Het systeem wordt soms wat complexer, maar dat komt natuurlijk omdat het ook groeit.”

 

Wat is binnen Dation de meest waardevolle functionaliteit voor jou?
“De boekhoudkoppeling vind ik echt een groot pluspunt en de agenda. Nu ik meer instructeurs heb al helemaal. Alles gaat automatisch, als ik een les verplaats of annuleer wordt het overal direct aangepast. In de agenda, maar ook op de factuur. De enige handeling die ik dan nog moet doen is de factuur nalopen en deze definitief maken.”

 

Wat is een tip die je mee wil geven aan collega’s?
“Zorg dat je meer tijd over hebt om je vak uit te oefenen. Dus ontzorg jezelf met administratie door voor rijschool software te kiezen. Het overstappen naar rijschool software is waarschijnlijk een hele klus, maar het levert zoveel meer tijd op. Tijd die je dan weer kan besteden aan de dingen die je leuk vindt, zoals het geven van rijles.”