< Terug naar blogoverzicht

Rijschool Joe is binnen zes maanden gegroeid naar 85+ leerlingen. Een geweldige prestatie. Zo vinden ook collega rijscholen. Menig rijschoolhouder vraagt Joel om tips en tricks voor het werven van leerlingen. Oók wij zijn erg benieuwd naar zijn geheim. Onlangs heeft Joel ook zijn contract bij Dation verlengt. Voor ons een goede reden om eens bij te kletsen en Joel te bevragen naar zijn succesvolle manier van leerlingen werven.

 

Dation geeft structuur


Rijschool Joe

✔ 2 instructeurs
✔ Categorieën: A, B

 

Dation gebruiker sinds januari 2022

 

Joel, hoe is het met jou en met je rijschool?

‘‘Met mij gaat heel erg goed. De rijschool is een lopend succes, ik kan niet anders zeggen. Ook al klinkt het een beetje stom om dit over jezelf te zeggen natuurlijk, maar het gaat gewoon heel erg goed.’’
‘’Op dit moment heb ik er ook al tweede instructeur bij, die ik zelf helemaal heb opgeleid. Deze instructeur geeft nu rijles onder mijn naam als zzp’er. Ik ben zelfs al bezig om er een derde én vierde instructeur bij te krijgen. Dit zijn allemaal jongens die op dit moment nog geen rijinstructeur zijn, dus dat is erg gaaf.’’

 

Hoe is het idee om een rijschool te beginnen ontstaan?
In de afgelopen jaren heeft Joel niet alleen ervaring opgedaan als instructeur in loondienst, maar ook als zzp’er. Toen hij destijds op z’n twintigste binnen de rijschool in Alphen aan de Rijn begon voelde Joel zich nog te jong en onervaren om direct voor zichzelf te beginnen. Tot twee jaar geleden; toen is hij binnen dezelfde rijschool voor zichzelf begonnen als zzp’er. Dat beviel hem ontzettend goed, zo goed dat hij dacht: Waarom zou ik het niet gewoon voor mezelf gaan proberen?
‘’In principe heb ik vanaf het begin gezegd dat ik een keer voor mezelf wilde gaan beginnen. Ik ben nu 34 en ik ben op m’n twintigste als instructeur begonnen, toen vond ik de stap nog te groot. Maar met mijn ervaring als zzp’er, de hulp van een goede familievriend en mijn netwerk heb je eigenlijk alles in huis om écht voor jezelf te beginnen. Dit moet je natuurlijk met beide handen aangrijpen en ervoor gaan!’’

 

 

Je bent met de startersdeal van Dation begonnen, waarom heb je hiervoor gekozen?
‘’Ik werkte eigenlijk bij de andere rijschool al ruim tien jaar lang met Dation. Wel enkel op het instructeursvlak, dus puur en alleen het boeken van lessen en regelen van betalingen. Dat beviel me toen al zo goed dat ik dacht; waarom zou ik niet gewoon hetzelfde programma doorzetten naar mijn eigen rijschool? Dat heb ik dus gedaan.’’

 

Hoe heb je het werven van nieuwe leerlingen aangepakt?
‘‘In de afgelopen 14 jaar heb ik een naam opgebouwd in Alphen aan de Rijn en omstreken, dus mensen kennen je en gaan dan gewoon met je mee. Misschien is het een stukje gunfactor. Ook hebben we hier een lokale krant met een bijbehorende website waar ik advertenties en reclameposters heb laten maken.’’
‘’Eigenlijk begon ik met een gouden start. Want hiernaast begon ik op m’n eerste dag ook al in een kantoorpand, met daarbij een pand waar ik mijn motoren kan stallen. Ik geef namelijk ook nog motorrijles. Dit zou me allemaal niet zijn gelukt zonder mijn vrienden en kennissen. Ze zijn een enorme steun.’’
‘’In totaal zit ik voor dit jaar al over de 100 leerlingen in mijn eentje. Met allen een slagingspercentage van 100%, dus dat is ontzettend lekker!’’

 

Ben je nog tegen dingen aangelopen of had je zaken anders aangepakt als je het over kon doen?
‘’Er zijn altijd wel dingentjes die je anders had kunnen doen. Op dit moment zijn de aanvraagtijden bij het CBR erg lang, daar ben ik misschien net wat te laat achter gekomen waardoor ik nu zelf ook best wel lange aanvraagtijden voor examens heb. Dit zijn natuurlijk wel puntjes waar je van kunt leren, maar voor de rest mag ik eigenlijk niet klagen.’’

 

Hoe helpt rijschoolsoftware mee om de groei van leerlingen voorspoedig te laten verlopen?
‘’Ik heb natuurlijk mijn eigen administratiewerk... Dit doe ik nu nog zelf voor mezelf en voor de zzp’er die bij me werkt. Het mooie van Dation is dat het veel uithanden neemt, zoals de facturen, omzetten, belastinganalyses etc. Dit scheelt per maand wel tien uur aan administratiewerk.''
‘’Op dit moment heb ik alles in Dation al doorgeschakeld naar mijn boekhouder en naar mijn eigen administratie. Dus zodra ik op ‘versturen’ klik, wordt alles direct naar de verschillen partijen doorgezet. Dat is ideaal.’’
‘’Reageren op vragen van de boekhouder, is met Dation ook ontzettend makkelijk. Wanneer hij naar de btw-analyse van afgelopen kwartaal vraagt, dan kan ik dat met één klik op de kop aanleveren. Voor mij is dat echt ideaal werken.’’
‘’Ook Dation Onderweg werkt voor mij super, je kunt er alles mee doen. Van leerlingen en cursussen toevoegen tot facturen versturen. Noem het maar op. Voor wat ik in de auto nodig heb, heb ik met Dation Onderweg alles bij de hand. Trouwens niet alleen ik, maar ook mijn werknemers hebben alles onderweg bij de hand. Ze hoeven niet met mij te communiceren, want ook zij kunnen de meest belangrijke zaken regelen in Dation Onderweg. Zo kunnen ze contracten aan een leerling verkopen zonder dat ze ervoor naar kantoor hoeven te komen. Dat is echt ideaal.’’

 

Waar gebruik jij Dation het meest voor?
‘’Waar ik Dation het meest voor gebruik is als agenda voor mijn leerlingen, het plannen van lessen, examens en tussentijdse toetsen.’’
‘’Daarnaast heb je natuurlijk de facturen die verstuurd worden, wat eigenlijk net zo belangrijk is als het kunnen inplannen van lessen.’’
‘’Verder zit ik een beetje in een dilemma of ik ook de vorderingskaarten ga gebruiken. Bij de vorige rijschool waar ik werkte hebben we dat eigenlijk niet gedaan, maar ik merk nu met de jongen die net van school af is dat het eigenlijk best wel handig is om deze te gebruiken zodat hij ook precies weet wat een leerling wel of niet heeft gedaan. Met zo’n vorderingenkaart kan hij het makkelijk zelf bijhouden. Dus we moeten nog even om tafel om te kijken hoe we dit kunnen inzetten en met welke vorderingenkaart we dan gaan werken.’’
‘’De agenda, facturen en wellicht vorderingenkaarten zijn voor mij de zaken waar ik Dation het meest voor gebruik.’’

 

 

“Wat voor een reclame je ook maakt, mond-tot-mond reclame blijft gewoon de beste reclame die er is.’’

Joel Poot – Rijschool Joe

 

 

Zijn er tips die je andere rijschoolhouders wilt meegeven?
‘’Stop met klagen en ga gewoon werken. Dat is eigenlijk mijn grootste tip. In de rijschoolwereld hoor je op dit moment namelijk heel veel geklaag. Bijvoorbeeld over het CBR, leerlingen die rijlessen te duur vinden en het doorberekenen van de benzinetarieven, wat op dit moment ook duur is. Als je gewoon je werk goed doet, dan blijven de leerlingen wel terugkomen.’’
‘’Wat voor een reclame je ook maakt, mond-tot-mond reclame blijft gewoon de beste reclame die er is. Dat merk ik gewoon heel erg binnen deze wereld. Broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes, ooms, tantes, noem maar op. Het is allemaal familie van elkaar en iedereen komt weer bij een ander over de vloer en zo gaat het balletje uiteindelijk wel rollen. Ik heb mogelijk een grote voorsprong ten opzichte van andere rijinstructeurs die net in de branche komen kijken en van uit de schoolbanken gaan beginnen, maar ook voor hen is het ontzettend belangrijk dat zij hun netwerk gaan inzetten.’’
‘’Dation is top om mee te beginnen, zeker dat eerste half jaar! Dat heeft mij echt geholpen, vooral qua kosten.’’

 

 

Heb jij ook een goed verhaal?

En lijkt het je leuk om deze met ons te delen?
Stuur dan een mailtje naar marketing@curious-inc.com en wie weet sta jij volgende week op onze website.