< Terug naar blogoverzicht

Je hebt er als ondernemer ongetwijfeld mee te maken, (te lang) wachten op je geld. Je debiteurenpositie, het aantal leerlingen dat één of meerdere facturen hebben ontvangen maar deze nog niet hebben betaald, wil je uiteraard zo laag mogelijk houden. We willen je graag helpen om je debiteurenbeheer (de verzamelnaam voor het versturen van facturen, herinneringen, aanmaningen en het registreren hiervan) met 5 tips zo effectief mogelijk te regelen in je Dation Dashboard. Maak betalen makkelijk, overzichtelijk, herinner indien nodig en factureer zo veel mogelijk facturen in een keer!

Tip 1: Factureer vooraf

Bied je leerlingen/ouders de mogelijkheid om vooraf te betalen. Stuur vooraf de factuur uit via Dation en zorg voor een goede opvolging. Het kan voorkomen dat leerlingen langer dan gebruikelijk nodig hebben om te betalen. Door de factuur vooraf te sturen en geen (of maar een paar) lessen te geven voordat er betaald is, verlaag jij het risico dat je moet wachten op je geld.

Facturatie in Dation zo inrichten dat de facturen gemaakt worden zodra er gepland wordt? Ga dan naar Beheer > Factuurinstellingen en zet de facturatiestand op meteen.

Tip 2: Maak betalen zo makkelijk mogelijk

Hoe makkelijker jij het maakt, hoe sneller jij je geld binnen hebt. Bij Dation hebben we de mogelijkheid om de leerling of ouder met iDEAL te laten betalen. Factureer vanuit Dation via e-mail en de leerling kan direct klikken op de link en betalen.

Heb je nog geen iDEAL koppeling? Lees hier de blog over iDEAL of vraag de koppeling hieronder aan. 

iDEAL Aanvragen

Tip 3: Hanteer een korte betaaltermijn

Hanteer bijvoorbeeld een betaaltermijn van 14 dagen. Je bent wettelijk verplicht om ook na je betalingstermijn vriendelijk om een betaling te verzoeken. In je Dation Dashboard kun je automatisch herinneringen instellen.

Tip 4: Herinner direct en consequent

Stel in Dation je herinneringen en aanmaningen automatisch in. Als er direct op de verloopdatum herinnerd wordt, is het voor de debiteur direct duidelijk dat hier een professioneel proces achter zit. Doe je dit inclusief een betaallink dan maak je het nog makkelijker om te betalen. Dit werkt vaak beter en sneller dan een brief. Stel nou dat er om welke reden dan ook geen herinnering verstuurd is dan zet Dation automatisch een taak voor je klaar, zodat je dit alsnog kunt doen. 

Wil je ook direct aan de slag met automatische herinneringen en aanmaningen? Klik hier voor de handleiding en stel het direct in.

Tip 5: Factureer zo veel mogelijk in een keer

Om zo snel mogelijk je geld te krijgen, wil je natuurlijk ook zo snel mogelijk je facturen versturen. Hiervoor kun je je facturen het snelste met meerdere tegelijk versturen. Dation zet, afhankelijk van je facturatiestand, zo snel mogelijk lessen en producten op een conceptfactuur. Bij het menu Financieel (aan de linkerkant) worden standaard de conceptfacturen van de laatste week getoond. Als je deze in één keer aanvinkt en allemaal tegelijk verstuurd, kun je sneller je geld tellen.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Neem gerust contact op.