< Terug naar blogoverzicht
Wendy Leeseman startte 19 mei 2020 met haar eerste rijles als zelfstandige rijschool in combinatie met Dation. Waar ze de eerste week 12 uur had gepland, stond de volgende week al vol met 30 uur. Nu heeft ze een wachtlijst van 3 maanden. “Mensen willen die tijd ook echt wachten omdat ze graag bij mij willen rijden” vertelt Wendy.

Dation biedt echt een goede service aan

Waarom kiezen leerlingen voor jouw rijschool?
“Allereerst ben ik een vrouw, je merkt enorm dat meisjes dat aanspreekt en dat ze ook behoefte hebben aan een vrouwelijke instructeur. Maar niet alleen om die reden onderscheid ik me. Het belangrijkste voor mij is dat een leerling zich op z’n gemak voelt bij mij in de auto. Ik bied een luisterend oor en ga veel het gesprek aan met de leerling. Ik heb bijscholing cursussen gedaan en binnenkort start ik met het volgen van de masterclasses autisme en ADHD. Tijdens deze masterclasses ervaar je door middel van een belevingscircuit met de auto hoe iemand met autisme zich echt voelt tijdens het rijden. Iemand begrijpen en weten wat ze voelen is voor mij als instructeur erg waardevol”.
Welke tips heb je voor andere starters?
“Ga het gesprek aan met je leerling! Als jij je kan inleven in de leerlingen en aanvoelt hoe zij zich voelen waarderen ze dit enorm. Dit zie je direct terug in de rijlessen. Ik ben echt een mensen mens en door mijn leerling beter te begrijpen kan ik mijn rijles hierop aanpassen, elke leerling is weer anders. Een andere tip, heb vooral geduld. Wanneer jij geduldig bent zit de leerling veel relaxter in de auto”.

 

“Mijn tuinman, een jongen van 18 jaar, wou ook graag bij mij rijden. We hebben een spoedopleiding gedaan en hij was in één keer geslaagd. Dankzij hem komen er steeds meer leerlingen bij mij. Hij vertelde mij deze week nog dat hij erg dankbaar was voor de leuke rijlessen”.
Wendy Leeseman – Wendy’s Autorijschool

 

Wat zou je iemand afraden?
“Schreeuwen, ik hoor zo vaak van mijn leerlingen dat de vorige instructeur altijd schreeuwde tegen ze. Ik vind dat heel erg. Leerlingen zijn namelijk bang om fouten te maken. Maar dat is precies waarom ze hier zijn. Ze mogen fouten maken! Wanneer de leerling een fout maakt stop ik naderhand even langs de weg en leg uit wat er misging. Daar leren ze veel meer van dan wanneer je naar ze gaat schreeuwen. Ook instructeurs die bellen tijdens de rijles stoor ik mij aan, de aandacht moet bij de leerling in de auto zijn. Niet bij diegene aan de telefoon.
Welke acties waren bij jou succesvol?
“Ik denk dat mijn sociale media heel goed heeft gewerkt. Verder heb ik niet echt acties gedaan. Ik hoef niet met de prijzen te stunten om aan leerlingen te komen. Eerst gaf ik ook gratis proeflessen, puur om marketingtechnisch te beginnen. Maar dit doe ik nu niet meer, de proefles bied ik nu aan voor de helft van het geld. Ook vind ik dat mijn proefles zoveel meer is dan alleen de uitleg van de auto, dus dat is het ook waard. De beste actie komt van mijn leerlingen, zij vertellen hun vrienden en familie over de goede lessen waardoor ik er meer klanten krijg”.
Waarom heb je voor Dation gekozen als rijschoolsoftware?
“Bij mijn vorige werkgever heb ik altijd gewerkt met Dation. Op een gegeven moment stapten zij over naar een andere rijschoolsoftware, wat ik totaal niet begreep. Ik vond Dation altijd overzichtelijk werken en met de startersdeal ook nog betaalbaar! Daarnaast vind ik de medewerkers van Dation erg open en gezellig, ze bieden echt een goede service aan”.
Hoe kom je de corona door?
“Ik hou me vooral druk bezig en ben alles aan het voorbereiden voor als we weer mogen rijden. Zo heb ik met al mijn leerlingen de agenda gevuld tot mei. We hebben samen het hele pakket door gepland zodat de lessen vaststaan. Dit is dankzij Dation ook erg goed te doen. Daarnaast heb ik in die korte tijd dat ik rijles heb gegeven een coronapotje gemaakt. Deze voldoet nu als buffer en helpt mij de tweede lockdown door te komen. Hier ben ik erg trots op! Waar ik ook erg trots op ben is mijn bestickerde auto, dat wou ik nog even kwijt”.