< Terug naar blogoverzicht

Werken met de leerling checklist: Alles wat je moet weten

Het beheren van een rijschool kan een complexe taak zijn. Je moet de voortgang van meerdere leerlingen bijhouden, verschillende opleidingstrajecten beheren en ervoor zorgen dat alles soepel verloopt. Gelukkig is er een krachtig hulpmiddel dat je hierbij kan helpen: de leerling checklist. Of je nu een rijschoolinstructeur bent of een beheerder, deze tool biedt structuur, overzicht en efficiëntie in je dagelijkse werkzaamheden. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het werken met de leerling checklist.

Checklist op maat

Een van de meest waardevolle kenmerken van de leerling checklist, is de mogelijkheid om aangepaste checklists te maken. Je kunt per lescategorie je eigen checklist samenstellen. Hoewel er standaard al veelvoorkomende onderdelen zijn ingesteld, kun je deze naar wens aanpassen. Dit betekent dat je de lijst kunt afstemmen op de specifieke behoeften van je rijschool. Zo behoud je de volledige controle over wat er op de checklist staat.

Automatische updates

De leerling checklist wordt nog krachtiger door de integratie met de CBR TOP. Dit betekent dat verschillende onderdelen automatisch worden bijgewerkt zodra er nieuwe gegevens beschikbaar zijn. Denk aan de CBR machtiging, theorie-examens, toetsen, praktijkexamens en de medische rijtest. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over handmatige updates; de checklist blijft altijd up-to-date. Dit bespaart niet alleen tijd, maar minimaliseert ook de kans op fouten.

Duidelijke statusindicatoren

De voortgang van leerlingen wordt in de leerling checklist weergegeven aan de hand van duidelijke statusindicatoren. Deze visuele weergave maakt het eenvoudig om te zien waar actie nodig is. Enkele voorbeelden van statusindicatoren zijn:

  • Rood kruisje: De leerling heeft dit onderdeel nog niet behaald, en er is geen datum gepland.
  • Rood kruisje + datum: De leerling heeft dit onderdeel nog niet behaald en is eerder gezakt op de getoonde datum.
  • Groene kalender: De leerling heeft dit onderdeel nog niet behaald, maar er is een toekomstige datum gepland.
  • Groen vinkje + datum: De leerling heeft dit onderdeel behaald op de getoonde datum.

Het voor deel is dat deze statusindicatoren in één oogopslag inzicht bieden in de voortgang van elke leerling.

Aanmaken en beheren van de checklist

Het aanmaken en beheren van de leerling checklist is een eenvoudig proces. Ga naar 'Beheer - Leerling Checklist' en stel per categorie de checklist samen. Je kunt onderdelen toevoegen, verwijderen of archiveren. De positie van elk onderdeel bepaalt de volgorde waarin ze worden weergegeven, waardoor je flexibel kunt zijn in het bepalen van prioriteiten.

 

 

Gebruiksgemak in de instructeurs app

Instructeurs kunnen ook profiteren van de Leerling Checklist via de Dation Onderweg (de app voor instructeurs). Hiermee hebben instructeurs altijd toegang tot de voortgang van hun leerlingen, zelfs onderweg. Dit vergemakkelijkt de communicatie tussen instructeurs en leerlingen en draagt bij aan een soepele lesplanning.

Extern gevolgde theorie-examens

Soms behalen leerlingen hun theorie-examen extern, dus buiten de rijschool. Deze examens kunnen eenvoudig worden geregistreerd in Dation. Of het nu gaat om handmatige registratie of via het dashboard, de leerling checklist wordt automatisch bijgewerkt.

.

Leerling checklist bij meerdere categorieën

Als een leerling meerdere opleidingen volgt, wordt de checklist van de categorie met de laatste aanvangsdatum weergegeven. Je kunt de categorie aanpassen om de juiste checklist te bekijken.

Kortom, de leerling checklist is een essentieel hulpmiddel voor rijscholen om georganiseerd te blijven en de voortgang van leerlingen efficiënt te beheren. Of je nu instructeur of beheerder bent, deze tool biedt de structuur en het overzicht dat je nodig hebt om het meeste uit je rijschool te halen. Wil je meer weten over het werken met deze lijst? Kom in contact via de chat, mail of per telefoon.